Volkswagen grubunun MQBA0 platformunda ürettiği Škoda Scala, sunduğu geniş iç mekan, yüksek konfor, ve rekabetçi fiyatı ile rakipleri VW Golf ve Seat Leondan ayrılıyor. Türkiye’de Elite, Comfort ve Premium donanım paketleriyle satışa sunulan Skoda Scala’ya yakından bakalım.
Tasarım ve Donanım
Skoda Scala, dış kısımda bir hatchback otomobilden beklenmeyecek ölçüde olan boyutlarıyla station wagon havası estirse de günümüz tasarım dilini yakalamış görünüyor.
İç tasarım konusunda yeni nesil kuzenleri VW Golf ve Seat Leondan tasarım anlamında bir tık geride kaldığını söyleyebilirim. Platformun getirdiğini önemli bir dezavantaj ise mekanik el freni.
Siyah-beyaz hız ve devir göstergesi her ne kadar demode kalsa da, büyük multimedya ekranı ve air care özellikli otomatik kliması (premium modellerde) günümüz tasarım dilini yakalamış. Opsiyon olarak alabileceğiniz virtual cockpit ( dijital ekran) veya diğer adıyla hayalet ekranla araç içi daha şık bir görünüme kavuşabilir.
Türkiye’ye gelen modellerde anahtarsız çalıştırma özelliği bulunmasına rağmen sustalı ve eski VW grubu araçların kullandığı anahtar tercih edilmiş. Yeni nesil Skoda, VW ve Seat (cupra) modellerinden alışkın olduğumuz anahtar yerine bu anahtarın kullanılması ne kadar doğru bir tercih emin değilim.
Türkiye’deki otomobillerden alınan yüksek vergilerden dolayı, fiyat avantajını yitirmemek adına feda edilen şerit takip asistanı, ön bölge asistanı, kör nokta uyarı sistemi gibi sürüş destek sistemleri Scalaya fiyat avantajı sunarken muadili , Fransız, Japon araçlarının gerisinde kalmasına da sebep oluyor.
Skoda Scala’nın 467 litrelik bagaj hacmi konusunda ise kendi sınıfında lider. VW Golf ve Seat Leona göre bagaj hacmi 87 litre daha fazla bir alan sağlıyor.
Skoda Scala İç Malzeme Kalitesi ve Konforu
Skoda Scala’nın iç mekanında malzeme kalitesi açısından karışık bir tablo görüyoruz. İç mekanda üst taraflar oldukça yumuşak ve kaliteli bir malzemeyle kaplanmış.
Alt taraflara geçtikçe sertleşen malzemenin kalitesi yine de oldukça iyi. Kapı içleri ve eşya gözü bakımından ise iyi bir tablo bizi karşılıyor. Ön kapı içlerine 1.5 litrelik su şişesi koyabilecek kadar geniş alanlar mevcut.
DSG şanzımanın ön tarafında geniş bir eşya gözü, ön kol dayamanın içinde geniş bir bölme ve mekanik el frenin yanında iki adet bardaklık bulunuyor.
Arka Yaşam Alanı
Bir hatchback otomobilden beklenmeyecek ölçüde geniş bir diz ve baş mesafesi sunan Scala, arka koltukta da ferah bir alan sunuyor.
Ancak VW grubundan alışkın olduğumuz yüksek şaft tüneli, üçüncü kişilerin orta koltukta rahat oturmasını zorlaştırabiliyor.
Premium donanım paketinde arka kol dayama standart olarak geliyor. Ayrıca kol dayamanın içinde de iki adet bardaklık mevcut.
Havalandırma kanallarının da bulunduğu arka tarafta klima kontrolünde hava gelmesini kapatıp açma özelliği bulunurken ısı ayarlama düğmeleri bulunmuyor.
Performans ve Yakıt Tüketimi
Scala’nın üç silindirli ve DSG Şanzıman ile kombinlenmiş 1.0 TSI motoru, 110 beygir güç ve 200 Nm tork üretiyor.
Ayrıca 1.5 TSI 150 ACT motoru ve 2020 modellerde ise 1.6 TDI 115 hp motorlu seçeneklerde mevcut.
Benim kullandığım motor 1.0 TSI olduğu için gözlemlerime ait görüşler 1.0’lık ünite hakkında olacak.
1.0’lık ünite, şehir içinde ve şehirler arası yolculuklarda günlük kullanıma uygun bir performans sunuyor.
Türkiye’de hala ön yargı ile yaklaşılan üç silindirli ve düşük hacimli motorlar, Skoda Scala’ya bence gayet yeterli.
200 nm tork değeri ile 1250 kilo ağırlığındaki Araf’ı yürütme konusunda bence başarılı. Skoda Octavia, Skoda Kamiq, Skoda Fabia’da benzer karateristiğe ve güç değerlerine sahip motorlar kullandığını da hatırlatalım.
Yakıt tüketimi, şehir içinde yoğun trafikte fazla yaktığını söyleyebilirim. Ancak şehirler arası yollarda ekonomik bir motor. Yüksek hızlara çıktığınızda yakıt tüketimleri de artarken, sabit 110-120 km hızları arasında 4.5-6.0 litreler arasında bir tüketim değeri yakalayabilirsiniz.
Fiyat Performans Değerlendirmesi
Türkiye’de otomobil fiyatlarının gün geçtikçe yükseldiği bir dönemde, Skoda Scala kompakt hatchback sınıfında fiyat performans açısından önemli araçlardan biri.
Volkswagen grubu araçlardan aşina olduğumuz kalite ve konfor özellikleriyle ve rekabetçi fiyatıyla da dikkat çeken Skoda Scala, şehir içi ve şehirler arası kullanıma uygun bir araç olma özelliğini taşıyor.
Skoda Scala’nın İkinci El Piyasası Nasıl?
Sonuç olarak, Skoda Scala’yı sedan otomobillerin bagaj kapasitesine sahip olmak isteyenler ve bir hatchback otomobil arayanlar için gönül rahatlığıyla önerebilirim.
Hem tasarımı hem de sunduğu geniş yaşam alanı ve bagaj hacmiyle, kompakt hatchback sınıfında kendine sağlam bir yer edinmiş durumda.
Keyifli sürüşler dilerim.
Zapyus Media sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.